Musicians

Ragnar Tretow, trumpet, vocal
Jens ”Jesse” Lindgren, trombone, vocal
Tord Larsson, clarinet and saxes
Lars Tidholm, piano, vocal
Göran Stachewsky, banjo, guitar
Tomas Ekström, bass
Sven Stålberg, drums


 

Jesse’s New Orleans Band – kul på fullt allvar!

”Urjazzen var en brokig blandning av svart och vitt, glädje och sorg, högt och lågt, och detta vill vi förmedla”

 

 

”För 25 år sedan fick jag idén att sätta ihop ett band med handplockade musiker som behärskade den svåra konsten att spela den lika levnadsglada som bluesiga, rytmiska, livsbejakande och utmanande dans- och underhållningsmusik som hördes på krogar, flodbåtar, folkfester och gatuparader i New Orleans vid seklets början”, berättar Jesse Lindgren i en intervju.

 

Jesse lyckades hitta rätt person på alla instrument, och tillsammans har de idag en imponerande meritlista. Bandet har varit självklart toppnamn på de många festivaler och konserter där de genom åren framträtt i Sverige och internationellt. Listan är lång.

”Det bästa New Orleansbandet i Europa”, skrev jazzkritikern Dan Vernhettes i rosande CD:recension i den franska branschtidningen ”Jazz Classique”.

 

Jesse Lindgren själv är även bandledare för legendariska Kustbandet, och har spelat på sin rustika trombon i över 25 länder, senast i december en hel månad i Australien. Han besöker, och framträder, varje år i New Orleans, och spelar då med de flesta av de bästa banden i traditionen. I hans spel hörs eko av Kid Ory, Tricky Sam Nanton, Jim Robinson m.fl.
I maj turnerar han med Chris Barbers Band i England.

Om Jesse Lindgren läser du mer på www.jenslindgren.se eller här.

 

Klarinettisten/saxofonisten Tord Larsson spelade under många år i fantastiska Sumpen Swingsters, men är nu en imponerande och högst originell ”stämma” i Jesses band. 

Tord  spelar klarinett i den eleganta, kreolska New Orleans-traditionen, medan hans robusta saxofonspel för tankarna till de inspelningar med Fats Domino m.fl, som vi alla har i vårt musikaliska bagage.

 

Trumpetaren, sedan 10 år tillbaka, är en av genrens förnämsta stilister, Ragnar Tretow. Med auktoritet och stort kunnande leder han ensemblerna. Hans spel ger ett eko av de stora mästarna King Oliver, Bunk Johnson, Louis Armstrong, Henry Red Allen …

Som fulländad lead-trumpetare och solist är han unik och behärskar idiomet till fullo!

 

Pianisten Lars Tidholm har genom åren varit trogen den pianostil som i seklets början växte fram på barer och krogar i New Orleans s.k. nöjeskvarter, Alton Purnell hette den mest namnkunnige exekutören. Dessa pianister var enmansunderhållare och förväntades spela vad som efterfrågade, inte sällan även sjunga till eget ackompanjemang. Lasse behärskar konsten …
www.larstidholm.com

 

Banjoist, ibland även gitarrist, är Göran Stachewski. Även han djupt rotad i jazzens mylla. Har spelat med de flesta av de bästa Stockholmsbanden, är flitigt efterfrågad och har en imponerande repertoarkännedom. ”Stacke”, som också är instrumentmakare, har själv byggt många av de instrument han framträder med. Dessutom, när så efterfrågas, en stadig basist i Pops Fosters efterföljd.

 

Kontrabasist är Tomas Ekström, som varit med sedan starten 1993. Född och uppväxt i Göteborg, där han lärde sig att ”slappa” på kontrabasen, det vill säg ”dra hårt i strängarna och släppa dem så att ett smattrande ljud uppstår”, som en definition lyder. Detta gör Tomas med gott humör, vilket är ett uppskattat inslag i bandets musikaliska register. Allt i den tradition vi ingår i och också har gjort till vår.

 

Sven Stålberg, trummor, är bandets meste New Orleans-farare. I över 40 år har han vallfärdat till jazzens Mecca, där han sedan 70-talet regelbundet spelat med de lokala musikerna: i parader, på Palm Court Café, på Jazz and Heritage Festival, på flodbåten Natchez och – inte minst – på Preservation Hall. Han har gjort sina 10 000 timmar på ort och ställe!

Med endast ett litet trumset med virvel- och bastrumma samt ett träblock och en cymbal uppnår Sven de effekter som en efterfrågas av en ”äkta” New Orleans-trummis.

 

Facebook